Kava be cukraus daugeliui žmonių atrodo beskonė. Tačiau cukrus nėra labai naudingas sveikatai. Kaip ją pagaminti skanią ir sveiką? Užtenka naudoti kitokį saldiklį.
Ar saldinate kavą? Kai kurie žmonės didžiuojasi tuo, kad į savo rytinį gėrimą neįdeda nė šaukštelio cukraus. Ir tai gerai, bet tik tuo atveju, jei kartu su juo nesuvalgote pyrago gabalėlio, kelių saldainių ar pusės pakelio sausainių. Tokiuose desertuose ne tik yra cukraus, ir daug didesniais kiekiais. Tad ką daryti, kai norisi kažko saldaus, bet su nauda? Įprastą baltąjį cukrų galite pakeisti sveikesnėmis alternatyvomis.
Kokosų cukrus yra pirmasis kandidatas. Jis ne tik pasaldins jūsų kavą, bet ir suteiks jai lengvą karamelės poskonį. Šis cukrus gaminamas iš kokosų palmių sulčių. Jo glikeminis indeksas yra mažesnis (tai reiškia, kad jį panaudojus nejausite tokio stipraus potraukio saldumynams, kaip po įprasto cukraus), tačiau jame yra daugiau geležies ir cinko. Vos vienas arbatinis šaukštelis padarys jūsų kavą daug skanesnę ir šiek tiek sveikesnę.

Galbūt esate girdėję ir apie steviją. Ji kelis kartus saldesnė už cukrų! Tuo pačiu metu joje nėra kenksmingų kalorijų. Tačiau jos reikia dėti labai mažai, kitaip sugadinsite gėrimo skonį. Beje, stevija puikiai tinka desertams gaminti. Ji ypač tinka diabetikams, kurie negali vartoti įprasto cukraus. Taip, stevijos kaina yra didelė. Tačiau tai iš dalies kompensuoja didesnis saldumas.
Dar viena puiki alternatyva – medus. Daugelis ukrainiečių jo deda į arbatą. Bet medus kavoje? Taip, galite tai daryti. Tai bus ne tik skanu, bet ir sveika. Medus, skirtingai nei cukrus, yra švelnesnis virškinimo sistemai. Be to, jame yra daug naudingų medžiagų. Vienintelis trūkumas yra tas, kad jei medaus dėsite į labai karštą kavą (virš 60 °C), naudos bus mažai. Geriau pasaldinti šiltą gėrimą.

Sveiki! Esu Tautvydas – naujienų ir patarimų portalo redaktorius. Kasdien rūpinuosi, kad mūsų skaitytojus pasiektų patikima, aiškiai pateikta ir aktuali informacija. Mane domina tiek kasdieniai gyvenimo patarimai, tiek platesni visuomenės procesai, todėl siekiu, kad portale atsispindėtų įvairovė, kokybė ir vertė skaitytojui.

