Konservavimo sezonas įsibėgėja, o parduotuvėse gausu prinokusių pomidorų. Tačiau ne visi pomidorai tinka laikyti žiemai. Kai kurie iš jų gali būti ne tik blogo skonio ar laikymo, bet ir potencialiai pavojingi sveikatai.
Kokių pomidorų negalima konservuoti:
Pernokę arba minkšti vaisiai
Per minkštos struktūros ar įtrūkę pomidorai neatlaiko terminio apdorojimo, greitai genda stiklainiuose ir gali sukelti fermentaciją ar net toksinų susidarymą.
Su puvimo ar pelėsio požymiais
Net jei pažeidimas atrodo nedidelis ir jį galima nupjauti, tokiuose vaisiuose jau yra mikroorganizmų, kurie yra pavojingi juos laikant. Jų jokiu būdu negalima vartoti.
Vaisiai su baltomis arba žaliomis gyslomis viduje
Tai yra nesubrendimo arba per didelio nitratų kiekio požymis. Tokie pomidorai normaliai nesunoksta ir gali būti kenksmingi, ypač po terminio apdorojimo.
Žalieji pomidorai su pažeista odele
Žali pomidorai gali būti konservuojami tik sveiki ir tvirti. Jei odelė bus įplyšusi, stiklainyje gali pradėti augti pelėsis.
Hibridiniai pomidorai su labai stora odele
Jie dažnai nesūdomi, lieka kieti ir nesuteikia norimo skonio gatavame uogiene. Į ką atkreipti dėmesį renkantis pomidorus konservavimui:
- tanki struktūra ir elastinga oda;
- vienodas nokinimas be dėmių;
- gaivus kvapas be rūgštumo ar pelėsio;
- jokių pažeidimų, įlenkimų ar pelėsio pėdsakų.

Sveiki! Esu Tautvydas – naujienų ir patarimų portalo redaktorius. Kasdien rūpinuosi, kad mūsų skaitytojus pasiektų patikima, aiškiai pateikta ir aktuali informacija. Mane domina tiek kasdieniai gyvenimo patarimai, tiek platesni visuomenės procesai, todėl siekiu, kad portale atsispindėtų įvairovė, kokybė ir vertė skaitytojui.

