Leco receptas: vasaros skonio puota stiklainiuose

leco receptas

Leco – tai vienas iš tų patiekalų, kurį daugelis prisimena iš vaikystės. Kvapnus, spalvingas ir šiltas, jis kvepia paprika, pomidorais ir namų jaukumu. Tai patiekalas, kilęs iš Vengrijos virtuvės, bet tvirtai prigijęs ir Lietuvoje – vasaros pabaigoje, kai daržai gausūs daržovių, beveik kiekviena šeimininkė verda lečo ir užsikonservuoja stiklainiuose, kad šaltą žiemą galėtų prisiminti saulėtas dienas. Šis receptas išsiskiria tuo, kad jis itin paprastas, bet kartu leidžia improvizuoti, priklausomai nuo to, kokių daržovių turite.

Ingredientai

Paprikos – 2 kg
Pomidorai – 2,5 kg
Svogūnai – 0,5 kg
Morkos – 0,5 kg
Česnakas – 1 galvutė
Alyvuogių arba saulėgrąžų aliejus – 200 ml
Cukrus – 100 g
Druska – 2 šaukštai
Actas (9%) – 100 ml
Juodieji pipirai – pagal skonį
Lauro lapai – 3–4 vnt.
Aitriosios paprikos (nebūtina) – 1 mažas gabalėlis

Daržovių paruošimas

Paprikas nuplaukite, išimkite sėklas ir supjaustykite stambiomis juostelėmis. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę ir sutrinkite iki vientisos masės arba smulkiai supjaustykite, jei mėgstate su gabaliukais. Morkas sutarkuokite stambia tarka, svogūnus supjaustykite pusžiedžiais. Česnaką nulupkite ir smulkiai sukapokite.

Troškinimo procesas

Į didelį puodą supilkite aliejų, suberkite svogūnus ir kepkite, kol jie taps skaidrūs. Sudėkite morkas ir toliau kepkite, kol daržovės šiek tiek suminkštės. Tuomet supilkite paruoštus pomidorus, įdėkite druskos, cukraus, pipirų ir lauro lapus. Virkite ant nedidelės ugnies apie 20 minučių, kol masė sutirštės ir ims kvepėti intensyviai.

Į puodą sudėkite paprikas, viską gerai išmaišykite ir troškinkite dar apie 30 minučių. Paprikos turi suminkštėti, bet neprarasti savo formos.

Likus kelioms minutėms iki pabaigos įdėkite smulkintą česnaką ir supilkite actą. Užvirkite ir nukelkite nuo ugnies.

Konservavimas

Karštą lečo iš karto pilstykite į sterilizuotus stiklainius, užsukite dangtelius. Apverskite stiklainius aukštyn dugnu ir apklokite šiltu rankšluosčiu. Palikite atvėsti per naktį. Taip paruoštas lečo gali stovėti visą žiemą, neprarasdamas nei skonio, nei spalvų.

Patiekimo būdai

Leco puikiai tinka kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų. Jį galima valgyti vieną su duona arba naudoti kaip pagrindą troškiniams bei sriuboms. Žiemą jis tampa tikru vitaminų šaltiniu, primenančiu vasaros kvapus.

Patarimai

Jei norite pikantiškesnio varianto, įdėkite aitriosios paprikos arba šiek tiek maltos paprikos. Taip pat galite paįvairinti skonį įdėdami cukinijos ar baklažano gabalėlių – jie puikiai dera su pomidorų padažu.

👁️ 7 peržiūrų


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *