Kaip išsaugoti sveiką medų: 3 itin paprastos taisyklės be nereikalingų žodžių

medaus saugojimo paslaptys

Pasirodo, netinkama pakuotė ir gana staigūs temperatūros pokyčiai medų daro labai kenksmingą. Tad šiandien šiame straipsnyje ekspertai pasidalijo paprastomis taisyklėmis, kurios padės išsaugoti jo naudą.

Turbūt niekam ne paslaptis, kad medus išlaiko savo „galingąsias“ naudingas savybes tik tinkamai laikomas – sandariame stikliniame inde, atokiau nuo karščio, drėgmės ir stiprių kvapų. Mitybos ekspertai tai paaiškino, išaiškindami pagrindines klaidas, dėl kurių produktas praranda maistines medžiagas ir tampa nesaugus vartoti.

Kaip žinote, medus būna įvairių rūšių, tačiau dažniausiai išskiriamos 3 naudingiausios rūšys: liepų, grikių ir akacijų. Visų pirma, liepų medus padeda nuo peršalimo ir gerina virškinamojo trakto veiklą, grikiai ypač gausūs geležies ir flavonoidų, o akacijos meduje, savo ruožtu, yra daug mažiau cukraus ir jis ilgiau išlieka skystas.

Pavyzdžiui, anot ekspertų, medų geriausia laikyti stikliniuose indeliuose su sandariu dangteliu. Plastikiniai indai taip pat tinka, bet tik iš maistinės medžiagos. Metaliniai indai griežtai draudžiami, nes kontaktuojant su medumi išsiskiria toksiškos medžiagos. Be to, produkto negalima laikyti šalia prieskonių: medus lengvai sugeria kvapus.

Medaus laikymo temperatūra yra nuo -5 iki +20 °C. Įdėjus medų į šaldytuvą, temperatūros keisti negalima. Hermetiškai uždarytą indelį galima laikyti 2 metus, atidarytą – iki 8 mėnesių. Atminkite, kad natūralaus skysto medaus, išskyrus akacijų, sacharifikacija yra natūralus procesas.

Dažniausios laikymo klaidos: temperatūros pokyčiai, laikymas karštyje arba saulėje, nesandarus dangtis. Drėgmė sukelia fermentaciją. Pagrindiniai sugedusio medaus požymiai yra putos, burbuliukai, rūgštus kvapas, patamsėjimas ir karamelės skonis. Toks medus praranda savo gydomąsias savybes.

Be to, ekspertai pabrėžė, kad visada labai svarbu atsiminti, jog medus, vartojamas per daug, gali sukelti alergiją ir neigiamai paveikti sveikatą: didelis kalorijų kiekis, kraujospūdžio šuolių, nutukimo ir diabeto rizika.

👁️ 6 peržiūrų


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *