Šios morkų salotos arba užkandis skiriasi nuo panašių majonezo-grietinės patiekalų su keliolika ingredientų.
Tai labai paprastos salotos, bet mėgstamos – ir ypatingos.
Taip, visa esmė – ypač gardus padažas: aštrus, aromatingas – sumaniai derinamas su grietinės švelnumu ir saldžiu, sultingu morkų traškumu.
Taip, salotos daugelį metų buvo mėgstamos mūsų vakarienės ir švenčių staluose, o svečiai visada laukia „mūsų morkų salotų“.
Dalinuosi receptu ir paprastomis, bet svarbiomis salotų detalėmis.
Sudedamosios dalys:
- Morkos 300–400 g (sąlygiškai);
- Grietinė 100 g;
- Majonezas 100 g (apytiksliai);
- Garstyčios 1 arb. šaukštelis;
- Česnako 2 skiltelės;
- Druska, cukrus pagal skonį, malti juodieji pipirai (jei pageidaujate), kalendra, džiovinti vaisiai.
Paruošimas:
Morkas sutarkuokite ilgomis, gražiomis „juostelėmis“. Man patinka tarkuoti viena kryptimi, šluojančiu judesiu žemyn – taip griežinėliai gaunasi ypač ilgi.
Įberkite druskos – tik žiupsnelį druskos, minkykite – ir leiskite „pastovėti“ 10 minučių. Kodėl taip yra?
1 momentas. Morkos bus šiek tiek pasūdytos, šiek tiek „pamarinuotos“ ir taps minkštesnės – tai gerai.
Ir įleiskite šiek tiek sulčių: tai dar geriau: vietoj sulčių gausis skanus užpilas, morkos „persigers“, taps kvapnios, ne per stambios, o maloniai ir subtiliai traškios.
Padažo paruošimas iš tikrųjų yra svarbiausias dalykas.
Sumaišykite: dalį grietinės, dalį majonezo, druską, žiupsnelį cukraus pusiausvyrai, galbūt šiek tiek maltų juodųjų pipirų (tik truputį). Man šiose salotose patinka smulkiai malta kalendra. Ir būtinai garstyčios.
Suberkite graikinius riešutus, susmulkintus į miltelius.
Sudėkite smulkiai supjaustytą česnaką. Tai geriau nei perspausti. Dar geriau česnaką sumalti grūstuvėje.
Nors mažai kas tai darys – tai tradicinis rytietiškos virtuvės metodas.2 momentas. Jei česnaką perleisime per presą, gausime ryškų aromatą, bet jis greitai „išgaruos“ – eteriniai aliejai visada taip elgiasi.
Ir taip, aromatas bus per daug česnakinis. O smulkiai supjaustytas česnakas turi ryškesnį, gilesnį, bet tuo pačiu švelnesnį aromatą. Sunku paaiškinti, tereikia palyginti.
O kodėl majonezas ir grietinė? Jie stebėtinai gerai dera tarpusavyje. Anksčiau gamindavau su grietine, bet dabar norisi majonezo. Paaiškėjo, kad kompromisas yra geriausias pasirinkimas. Papuoškite salotas, o patiekdami galite pagal skonį apšlakstyti citrinos sultimis – trupučiu.
3 akimirka. Šventinei salotų versijai tinka slyvos ir džiovinti abrikosai. Ir net razinos – mėgėjui. Man labai patinka dėti razinų.
Pirmiausia razinas 20–30 minučių „pavirinu“ verdančiame vandenyje ir suberiu į salotas.
Ir dar. Jei ruošiame „vėlesniam laikui“, salotas geriau pagardinti prieš patiekiant. Nors… vis tiek verta užkandį 15–20 minučių padėti į šaldytuvą: padažo komponentai susidraugaus su morka, suteikdami jai apetitą žadinantį aromatą ir skonį.
Štai kokios salotos gaunasi iš morkų: iš pirmo žvilgsnio nieko naujo, bet labai skanu.

Sveiki! Esu Tautvydas – naujienų ir patarimų portalo redaktorius. Kasdien rūpinuosi, kad mūsų skaitytojus pasiektų patikima, aiškiai pateikta ir aktuali informacija. Mane domina tiek kasdieniai gyvenimo patarimai, tiek platesni visuomenės procesai, todėl siekiu, kad portale atsispindėtų įvairovė, kokybė ir vertė skaitytojui.




