Gratinavimas – tai vienas iš labiausiai paplitusių kulinarinių metodų. Apkepą paprastai naudoja aukštosios virtuvės šefai, kad pagerintų maisto skonį ir užtikrintų reprezentatyvią išvaizdą.
Apkepas pirmą kartą buvo sukurtas Prancūzijoje
.
Ši technika sukėlė revoliuciją kulinarijoje, po to ji pradėta naudoti įvairių šalių virtuvėse. Tradiciškai gratinas ruošiamas iš bulvių. Tačiau yra patiekalo variacijų su cukinijomis.
Cukinijų gratino ingredientai:
- Sudėtis: cukinija – 3 vnt;
- česnakas – 6 skiltelės;
- krapai – 50 g;
- grietinėlė 33 % – 250 ml;
- Sūris – 50 g;
- Druska – šaukštelis;
- maltų juodųjų pipirų – žiupsnelis.
Cukinijų gratino paruošimas:
Supjaustykite cukiniją 5-7 mm storio žiedais. Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų ir apkepkite cukinijas iš abiejų pusių iki auksinės spalvos.

Smulkiai supjaustykite česnako skilteles, susmulkinkite krapus. Kepimo formą ištepkite augaliniu aliejumi, uždėkite keptas cukinijas, o
ant cukinijų viršaus – smulkintus česnakus ir krapus
.
Cukinijas užpilkite grietinėle, pasūdykite, pabarstykite maltais juodaisiais pipirais ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje 20 minučių.

Tuo metu smulkiai sutarkuokite sūrį ir suformuokite sūrio kepurėlę ant gratino paviršiaus
. Pašaukite patiekalą į orkaitę dar 10 minučių.

Rezultatas – prancūzų virtuvės patiekalas. Jis puikiai tinka kaip garnyras prie mėsos.


Sveiki! Esu Tautvydas – naujienų ir patarimų portalo redaktorius. Kasdien rūpinuosi, kad mūsų skaitytojus pasiektų patikima, aiškiai pateikta ir aktuali informacija. Mane domina tiek kasdieniai gyvenimo patarimai, tiek platesni visuomenės procesai, todėl siekiu, kad portale atsispindėtų įvairovė, kokybė ir vertė skaitytojui.

