Vaikai suvartoja daugiausia pridėtinio cukraus, nors dieta, kurioje gausu cukraus, yra susijusi su tokiomis sveikatos pasekmėmis kaip nutukimas ir širdies ligos, ir netgi sutrikusi atminties funkcija.
Tačiau mažiau žinoma apie tai, kaip didelis cukraus vartojimas vaikystėje veikia smegenų vystymąsi, ypač sritį, kuri, kaip žinoma, yra svarbi mokymuisi ir atminčiai, vadinamai hipokampu.
Naujas Džordžijos universiteto profesoriaus ir Pietų Kalifornijos universiteto tyrėjų komandos atliktas tyrimas, atliktas su graužikų modeliu, parodė, kad kasdienis saldžių gėrimų vartojimas paauglystėje mažina mokymosi ir atminties rodiklius suaugus. Komanda taip pat parodė, kad žarnyno bakterijų pokyčiai gali būti pagrindinis cukraus sukelto atminties sutrikimo veiksnys.
Patvirtindami šią galimybę, jie nustatė, kad panašūs atminties sutrikimai buvo pastebėti net tada, kai bakterijos, vadinamos Parabacteroides, buvo eksperimentiškai praturtintos gyvūnų, kurie niekada nebuvo vartoję cukraus, žarnyne.
„Ankstyvojo gyvenimo metu cukrus padidino Parabacteroides kiekį, ir kuo didesnis Parabacteroides kiekis, tuo blogiau gyvūnai atliko užduotį“, – teigė Emily Noble, UGA Šeimos ir vartotojų mokslų kolegijos docentė ir pirmoji straipsnio autorė. „Nustatėme, kad vien bakterijų pakako, kad sutrikdytų atmintį tiek pat, kiek ir cukraus, tačiau jos taip pat sutrikdė ir kitų tipų atminties funkcijas.“
Mitybos rekomendacijose rekomenduojama apriboti pridėtinio cukraus kiekį iki mažiau nei 10% kalorijų per dieną.

Sveiki! Esu Tautvydas – naujienų ir patarimų portalo redaktorius. Kasdien rūpinuosi, kad mūsų skaitytojus pasiektų patikima, aiškiai pateikta ir aktuali informacija. Mane domina tiek kasdieniai gyvenimo patarimai, tiek platesni visuomenės procesai, todėl siekiu, kad portale atsispindėtų įvairovė, kokybė ir vertė skaitytojui.

