Tortai yra dviprasmiškiausia kulinarinių patiekalų kasta. Tiesa ta, kad tortai yra ne tik saldūs. Pavyzdžiui, daugelis žmonių žino kepenų ar žuvies pyragėlius. Tačiau apskritai tortai laikomi desertu, o ne patiekalu vakarienei
. be to, tikslus tortų atsiradimo laikas nežinomas. Yra kelios deserto atsiradimo versijos. Arba saldžiųjų pyragaičių madą atrado italai, arba europiečiai pasiskolino iš arabų.
Papasakosime, kaip patiems pasigaminti gardų saldų pyragą
.
Pyragui skirtos tešlos ingredientai:
- Miltai – 150 g;
- avižiniai dribsniai – 100 g;
- Cukrus – 70 g;
- raugas – 1 šaukštelis;
- Sviestas – 100 g;
- Druska – žiupsnelis.
Įdarui skirti ingredientai:
- grietinė 25% – 400 g;
- Kiaušinis – 2 vnt;
- Cukrus – 100 g;
- Vanilinas – žiupsnelis;
- Sviestas – 30 g.
Pyrago paruošimas:
Miltus ir kepimo miltelius sumaišyti su šaltu sviestu, sumalti į trupinius. Į trupinius suberti druską, cukrų ir avižinius dribsnius, greitai sumaišyti komponentus rankomis.
Įdarui dubenyje iki vientisumo sumaišyti grietinę su kiaušiniais, milteliniu cukrumi ir vanile. Ant tešlos žiedo dugno išklokite pergamentą, sieneles patepkite sviestu
. Ant dugno supilkite trupinių tešlą, užtepkite šaukštą grietinės.

Taip suformuokite tešlos ir įdaro sluoksnius. Paskutinis sluoksnis – trupinta tešla
. Ant būsimo pyrago viršaus supjaustykite šaltą sviestą.

Pyragą kepkite 180 laipsnių temperatūroje 45 minutes.

Recepte naudojami tirpūs avižiniai dribsniai. Pyragas paruošiamas greitai, kartu jis yra saldus ir švelnus.

Sveiki! Esu Tautvydas – naujienų ir patarimų portalo redaktorius. Kasdien rūpinuosi, kad mūsų skaitytojus pasiektų patikima, aiškiai pateikta ir aktuali informacija. Mane domina tiek kasdieniai gyvenimo patarimai, tiek platesni visuomenės procesai, todėl siekiu, kad portale atsispindėtų įvairovė, kokybė ir vertė skaitytojui.

