Kaip dažnai ruošiate salotas? Remiantis amerikiečių mitybos specialistų statistika, salotas reikėtų ruošti 3-4 kartus per savaitę, kad organizme išliktų skaidulinių medžiagų ir vitaminų pusiausvyra.
Dažnai žmonės pamiršta ruošti salotas iš vaisių ir daržovių.
Tačiau daugelyje Europos šalių salotos nebūtinai gaminamos tik iš vaisių ir daržovių. Neretai į jas dedama mėsos, žuvies ir sūrių. Tokios salotos taip pat laikomos sveikomis.
Pakalbėkime apie šventinių pūstų salotų receptą.
Salotų ingredientai:
- Bulvės su lupenomis – 1,5 kg;
- morkos – 600 g;
- kiaušiniai – 9 vnt;
- žaliųjų žirnelių – 200 g;
- rūkytos kalakutienos krūtinėlės – 150 g;
- mocarelos sūris – 150 g;
- žaliosios alyvuogės – 10 vnt;
- virti kukurūzai – 170 g;
- Leeks.
Porų kremo ingredientai:
- svogūnai – vnt;
- sviestas – valgomasis šaukštas;
- cukrus – 2 valgomieji šaukštai;
- Shoyu padažas – 2 šaukštai;
- miltai – 1 valgomasis šaukštas;
- vandens – 200 ml;
- druskos – 1 šaukštelis.
Šančių bulvių ingredientai:
- bulvės – 400 g;
- parmezano sūris – 50 g;
- grietinėlės sūris – 100 g.
Salotų paruošimas:
Į abu puodus su daržovėmis įberkite po šaukštą druskos. Išvirkite kietai virtus kiaušinius
. Į puodą suberkite žirnius, supilkite vandenį, įberkite druskos (valgomąjį šaukštą) ir trumpai pavirkite. Nusausinkite žirnius
, bulves ir morkas sutarkuokite stambia tarka. Kiaušinius nulupkite, padalykite į trynius ir baltymus. Atskiruose dubenėliuose trynius ir baltymus išmaišykite šakute
. Sūrį ir rūkytą krūtinėlę
sutarkuokite
mažomis tarkavimo formelėmis ir sumaišykite.
Norėdami pagaminti svogūnų kremą, sutarkuokite svogūną stambia tarka ir sudėkite į puodą su sviestu. Kepkite svogūną puode, kol įgaus auksinę spalvą, tada
į svogūną suberkite granuliuotą cukrų, druską, miltus ir „Shoyu” padažą ir viską gerai išmaišykite plaktuvu. Palaipsniui į mišinį supilkite vandenį ir toliau maišykite iki vientisos masės.
Ant vidutinės ugnies pakaitinkite mišinį iki tirštos
konsistencijos
.
Supilkite kremą į indą ir uždenkite maistine plėvele, palaukite, kol atvės.
Į kremą galite įpjaustyti šiek tiek žaliųjų svogūnų.
Į trynius supilkite susmulkintas alyvuoges
. Gilią salotinę uždenkite maistine plėvele. Ant indo dugno sudėkite ½ bulvių masės, pasistenkite ją sutankinti stiklinės dugnu
. Kiekvieną salotų sluoksnį aptepkite svogūnų kremu. Bulvių sluoksnį užpilkite žirneliais. Ant žirnių sluoksnio sudėkite ½ susmulkintų morkų. Ant morkų sluoksnio uždėkite ½ sūrio ir rūkytos kalakutienos mišinio.
Nepamirškite kiekvieną sluoksnį sutankinti stikline.
Ant sūrio sluoksnio dėkite baltymus, tada trynius ir alyvuoges. Ant trynių sluoksnio sudėkite likusias morkas, tada
kukurūzus. Ant kukurūzų sluoksnio sudėkite bulvių masę, atsargiai sutankindami. Palikite salotas porai valandų po plėvele
. Patiekimo lėkštę papuoškite salotų lapais – juos galite išdėlioti ratu. Į lėkštės vidurį sudėkite salotas, apverskite didelį gilų indą aukštyn kojomis. Nuo salotų nuimkite plėvelę
. Bulvių kremui bulves sutrinkite, pertrinkite per sietelį. Į bulves sudėkite kreminį sūrį ir parmezaną, gerai išmaišykite ir palikite pusvalandžiui šaldytuve.
Kremą sudėkite į konditerinį maišelį ir vamzdeliu užtepkite raštus bei žiedynus ant salotų.

Salotas taip pat galite papuošti morkomis, paprikomis, alyvuogėmis ir petražolėmis.

Sveiki! Esu Tautvydas – naujienų ir patarimų portalo redaktorius. Kasdien rūpinuosi, kad mūsų skaitytojus pasiektų patikima, aiškiai pateikta ir aktuali informacija. Mane domina tiek kasdieniai gyvenimo patarimai, tiek platesni visuomenės procesai, todėl siekiu, kad portale atsispindėtų įvairovė, kokybė ir vertė skaitytojui.




