Kopūstų pyragai tapo slavų virtuvės klasika. Jie populiarūs toli už savo tėvynės ribų. Tačiau kopūstų pyragų istorija gana nuvilianti
. Faktas tas, kad kopūstų pyragai paprastai buvo kepami neturtingose šeimose. Valstiečiai savo daržuose augino kopūstus maistui. Iš jų gamindavo sriubą ir pyragus.
Kopūstų pyragai netgi buvo laikomi skurdo ženklu
, nes kilmingieji
ir dvarininkai ne taip dažnai vaišindavosi šios rūšies pyragais
.
Jie pirmenybę teikdavo kopūstams, o ne kitiems įdarams, dažniau mėsos.
Paruoškime šiuolaikinius kopūstų pyragus
.
Kopūstų pyragaičių tešlos ingredientai:
- Kefyras – 250 g;
- Druska – 1 šaukštelis;
- Kiaušinis – 1 vnt;
- augalinis aliejus – 20 ml;
- Miltai – 350 g;
- raugas – 1 šaukštelis.
Įdarui skirti ingredientai:
- augalinis aliejus – 20 ml;
- Svogūnas – 1 vnt;
- kopūstai – ½ vnt;
- Druska – ½ šaukštelio;
- Pomidorų pasta – 1 valgomasis šaukštas.
Kopūstų paplotėlių paruošimas:
Į šiltą kefyrą suberkite druską, įmuškite kiaušinį, supilkite augalinį aliejų ir viską gerai išmaišykite. Į kefyrą persijokite miltus ir kepimo miltelius, išminkykite tešlą mentele, paskui rankomis
. Minkštą, elastingą ir nelipnią tešlą sudėkite į indą, uždenkite maistine plėvele ir palikite 20 minučių. Tuo metu svogūnus supjaustykite mažais kubeliais, morkas sutarkuokite stambia tarka, įdarui skirtus kopūstus susmulkinkite.
Keptuvėje lengvai apkepkite svogūnus, sudėkite morkas ir kopūstus
.
Kopūstus troškinkite, kol sumažės, pasūdykite ir išmaišykite
. Į kopūstus sudėkite pomidorų pastą ir sumaišykite su kopūstų įdaru.

Padalykite tešlą į dvi lygias dalis. Vieną dalį iškočiokite į ploną stačiakampį 2-3 mm storio sluoksnį
. 7×7 cm dydžio kvadratėlius
.
Kvadratėliuose padarykite nedideles ertmes dubenėliu, kurio skersmuo lygus kvadrato dydžiui. Į apskritimus sudėkite kopūstų įdarą.

Tokiu pat būdu iškočiokite antrąjį sluoksnį ir užklokite jį faršu. Tarpą tarp dviejų sluoksnių sujungkite be įdaro. Naudodami dubenį padalykite sluoksnį į paplotėlius.

Kepkite paplotėlius iš abiejų pusių keptuvėje augaliniame aliejuje, kol taps auksinės spalvos.

Gausite puikius kopūstų paplotėlius iš plonos tešlos ir sultingo įdaro. Tokių paplotėlių nereikia formuoti, o tai labai patogu.

Sveiki! Esu Tautvydas – naujienų ir patarimų portalo redaktorius. Kasdien rūpinuosi, kad mūsų skaitytojus pasiektų patikima, aiškiai pateikta ir aktuali informacija. Mane domina tiek kasdieniai gyvenimo patarimai, tiek platesni visuomenės procesai, todėl siekiu, kad portale atsispindėtų įvairovė, kokybė ir vertė skaitytojui.

