Ciberžolė yra populiarus prieskonis, kartais vadinamas „auksiniu prieskoniu“. Be skonio ir spalvos pagerinimo, ciberžolė jau seniai gerbiama dėl savo gydomųjų savybių.
Ciberžolė yra ryškiai geltonas prieskonis, dažnai naudojamas Azijos virtuvei suteikti skonio ir spalvos. Ji turi žemišką aromatą, šiek tiek aštrų ir kartų skonį bei lengvą imbierinį poskonį. Ciberžolėje yra trys natūraliai susidarančios fitocheminės medžiagos, vadinamos kurkuminoidais, iš kurių geriausiai žinomas ir labiausiai ištirtas yra kurkuminas.
Ar tai turi įrodytą naudą sveikatai?
Tyrėjai nustatė, kad natūralių produktų, tokių kaip kurkuminas, randamas ciberžolėje, fitocheminės medžiagos gali būti saugus ir veiksmingas būdas sumažinti uždegimą, užkirsti kelią ligoms ir jas gydyti.
Nors ūminės uždegiminės reakcijos yra būtinos, kad organizmas galėtų atsigauti po traumos, dirginimo ar infekcijos, žinome, kad lėtinis uždegimas gali prisidėti prie ligų. Yra daug žadančių tyrimų, patvirtinančių kurkumino vartojimą dėl jo priešuždegiminio ir antioksidacinio poveikio nutukimo atveju, artrito skausmo ir patinimo mažinimui bei pagalbai esant tokioms komplikacijoms kaip diabetinė retinopatija, nefropatija ir kardiomiopatija. Be to, ciberžolė stiprina imuninę sistemą ir gerina kraujagyslių gleivinės gebėjimą atsinaujinti, o tai gali sumažinti kraujospūdį.

Kaip reikėtų vartoti ciberžolę, kad gautumėte kuo daugiau naudos?
Ciberžolė paprastai vartojama per burną; tačiau dėl greito metabolizmo ir blogo tirpumo nemažas jos kiekis išsiskiria su išmatomis. Nėra nustatytos rekomenduojamos ciberžolės dozės, todėl kol nebus pateiktos konkrečios dozavimo rekomendacijos, mitybos specialistai ir toliau skatins žmones įtraukti ciberžolę į savo namų maisto gaminimo rutiną, kad pasinaudotų kai kuriais jos galimais privalumais sveikatai. Ji gerai dera su vištiena ir žuvimi, dažnai dedama į lęšių ir ryžių patiekalus ir gali suteikti skonio vinegretams, sriuboms ar troškiniams.
Ar yra kokių nors šalutinių poveikių?
Ciberžolė laikoma saugia. Pranešta apie nedaug šalutinių poveikių, kai kurie pranešė apie pykinimą ir viduriavimą vartojant didesnes dozes. Kaip ir vartojant bet kokį maisto papildą, prieš vartodami kurkuminą kaip palaikomąjį ar profilaktinį gydymą, pasitarkite su gydytoju, kad aptartumėte galimą šalutinį poveikį, riziką ar vaistų sąveiką.

Sveiki! Esu Tautvydas – naujienų ir patarimų portalo redaktorius. Kasdien rūpinuosi, kad mūsų skaitytojus pasiektų patikima, aiškiai pateikta ir aktuali informacija. Mane domina tiek kasdieniai gyvenimo patarimai, tiek platesni visuomenės procesai, todėl siekiu, kad portale atsispindėtų įvairovė, kokybė ir vertė skaitytojui.

