Konservuoti agurkai yra vienas populiariausių patiekalų kiekvienoje šeimoje. Tačiau net ir su tobulu marinuotų agurkų receptu, netinkamai parinktos daržovės gali visiškai sugadinti visos partijos skonį ir kokybę. Norint nešvaistyti produktų, svarbu žinoti, kokių agurkų niekada negalima dėti į stiklainį.
1. Peraugęs (didelis ir minkštas)
Šie agurkai turi dideles sėklas, vandeningą tekstūrą ir neišlaiko savo formos. Po konservavimo jie tampa minkšti ir praranda traškumą.
2. Suglebusi arba laisva oda
Daržovės, kurios kelias dienas stovėjo arba buvo laikomos be šaldytuvo, praranda savo elastingumą. Jos stiklainyje netolygiai pasūdo ir greitai genda.
3. Su geltonomis dėmėmis
Tai pernokimo arba ligos požymis. Tokie agurkai ne tik kartūs, bet ir gali turėti bakterijų, dėl kurių stiklainiai taps drumsti arba sprogs.

4. Kartus skonis
Net ir nedidelis kartumas konservavimo metu neišnyksta. Priešingai, po marinavimo jis tampa dar ryškesnis ir sugadins viso patiekalo skonį.
5. Su mechaniniais pažeidimais ar įtrūkimais
Bet koks įbrėžimas ar įlenkimas yra atviras kelias mikroorganizmams patekti, sukeldami pelėsį, skardinių sprogimus ar rūgimą.
6. Per didelis arba per plonas
Jie pasūdo netolygiai. Geriausia naudoti 8–12 cm ilgio ir vienodo dydžio agurkus.
Idealūs agurkai marinavimui:
- mažas, jaunas, stiprus;
- su spygliais arba nelygia oda;
- be dėmių, įtrūkimų ir puvinio;
- surinkti ne vėliau kaip 24 valandas prieš konservavimą.
Prieš konservuodami, agurkus būtinai 2–4 valandas pamirkykite šaltame vandenyje. Tai atkurs jų traškumą ir pagerins marinuoto agurko kokybę.

Sveiki! Esu Tautvydas – naujienų ir patarimų portalo redaktorius. Kasdien rūpinuosi, kad mūsų skaitytojus pasiektų patikima, aiškiai pateikta ir aktuali informacija. Mane domina tiek kasdieniai gyvenimo patarimai, tiek platesni visuomenės procesai, todėl siekiu, kad portale atsispindėtų įvairovė, kokybė ir vertė skaitytojui.

