Gaminu skanias morkų salotas – 1 ingredientas ir ypač skanus padažas

Šios morkų salotos arba užkandis skiriasi nuo panašių majonezo-grietinės patiekalų su keliolika ingredientų.

Tai labai paprastos salotos, bet mėgstamos – ir ypatingos.

Taip, visa esmė – ypač gardus padažas: aštrus, aromatingas – sumaniai derinamas su grietinės švelnumu ir saldžiu, sultingu morkų traškumu.

Taip, salotos daugelį metų buvo mėgstamos mūsų vakarienės ir švenčių staluose, o svečiai visada laukia „mūsų morkų salotų“.

Dalinuosi receptu ir paprastomis, bet svarbiomis salotų detalėmis.

Sudedamosios dalys:

  • Morkos 300–400 g (sąlygiškai);
  • Grietinė 100 g;
  • Majonezas 100 g (apytiksliai);
  • Garstyčios 1 arb. šaukštelis;
  • Česnako 2 skiltelės;
  • Druska, cukrus pagal skonį, malti juodieji pipirai (jei pageidaujate), kalendra, džiovinti vaisiai.

Paruošimas:

Morkas sutarkuokite ilgomis, gražiomis „juostelėmis“. Man patinka tarkuoti viena kryptimi, šluojančiu judesiu žemyn – taip griežinėliai gaunasi ypač ilgi.

Įberkite druskos – tik žiupsnelį druskos, minkykite – ir leiskite „pastovėti“ 10 minučių. Kodėl taip yra?

1 momentas. Morkos bus šiek tiek pasūdytos, šiek tiek „pamarinuotos“ ir taps minkštesnės – tai gerai.

Ir įleiskite šiek tiek sulčių: tai dar geriau: vietoj sulčių gausis skanus užpilas, morkos „persigers“, taps kvapnios, ne per stambios, o maloniai ir subtiliai traškios.

Padažo paruošimas iš tikrųjų yra svarbiausias dalykas.

Sumaišykite: dalį grietinės, dalį majonezo, druską, žiupsnelį cukraus pusiausvyrai, galbūt šiek tiek maltų juodųjų pipirų (tik truputį). Man šiose salotose patinka smulkiai malta kalendra. Ir būtinai garstyčios.

Suberkite graikinius riešutus, susmulkintus į miltelius.

Sudėkite smulkiai supjaustytą česnaką. Tai geriau nei perspausti. Dar geriau česnaką sumalti grūstuvėje.

Nors mažai kas tai darys – tai tradicinis rytietiškos virtuvės metodas.

2 momentas. Jei česnaką perleisime per presą, gausime ryškų aromatą, bet jis greitai „išgaruos“ – eteriniai aliejai visada taip elgiasi.

Ir taip, aromatas bus per daug česnakinis. O smulkiai supjaustytas česnakas turi ryškesnį, gilesnį, bet tuo pačiu švelnesnį aromatą. Sunku paaiškinti, tereikia palyginti.

O kodėl majonezas ir grietinė? Jie stebėtinai gerai dera tarpusavyje. Anksčiau gamindavau su grietine, bet dabar norisi majonezo. Paaiškėjo, kad kompromisas yra geriausias pasirinkimas. Papuoškite salotas, o patiekdami galite pagal skonį apšlakstyti citrinos sultimis – trupučiu.

3 akimirka. Šventinei salotų versijai tinka slyvos ir džiovinti abrikosai. Ir net razinos – mėgėjui. Man labai patinka dėti razinų.

Pirmiausia razinas 20–30 minučių „pavirinu“ verdančiame vandenyje ir suberiu į salotas.

Ir dar. Jei ruošiame „vėlesniam laikui“, salotas geriau pagardinti prieš patiekiant. Nors… vis tiek verta užkandį 15–20 minučių padėti į šaldytuvą: padažo komponentai susidraugaus su morka, suteikdami jai apetitą žadinantį aromatą ir skonį.

Štai kokios salotos gaunasi iš morkų: iš pirmo žvilgsnio nieko naujo, bet labai skanu.

👁️ 3 peržiūrų


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *